Mobil 2016 3

 Filosofi,Vetenskap och Hantverk

Osteopati eller Osteopatisk Medicin är Filosofi, Vetenskap och Hantverk

Vem behöver en osteopat?

Folk brukar undra vad en osteopat gör eftersom det är så annorlunda mot andra behandlingar de tidigare varit på.

Kanske är svaret på ovanstående fråga att en osteopat inte gör behandlingen, vi tillåter den.
 
Vi försöker skapa bästa möjliga tillstånd för att kroppen själv skall kunna läka. Osteopaten fungerar som en katalysator till kroppens egna naturliga självläkande kraft så att den helande processen blir fullkomlig.

Som Osteopat lägger jag stor vikt vid att ge just Dig den behandling som Du behöver för just Ditt problem. 

Listan kan göras lång men här är några exempel som kan behandlas med osteopati:

  • Ryggont
  • Ischias
  • Nack- o axelbesvär
  • Led o muskelbesvär
  • Huvudvärk
  • Migrän
  • Mag- o tarmproblem
  • Graviditetsrelaterade problem
  • Bihåleinflammationer
  • mm...

 

Filosofin

Osteopati är en filosofi av hälsa, inte bara en serie tekniker. I vår filosofi ska en kropp i god hälsa kunna anpassa sig till de olika krav som ställs på den och kunna hålla sig i god balans och harmoni.Vi osteopater ser att god hälsa inte enbart är att ha starka vältränade muskler och att känna sig välmående, utan vi ser också vikten av ett fritt rörelsemönster utan onödig stress och stelhet i kroppen. Detta medför en god möjlighet för din kropp och dig själv att anpassa sig till livets fysiska och psykiska påfrestningar.

Vetenskapen

Vetenskap är kunskap om kroppens anatomi* och fysiologi**och hur man med dess hjälp upprätthåller hälsa, lindrar besvär och hjälper kroppen till läkning. 
Det är också kunskapen om att både inre och yttre faktorer påverkar vår kropp både positivt och negativt. 
* Anatomi – hur kroppen är uppbyggd 
** Fysiologi – hur kroppen fungerar normalt

Hantverket

Hantverket är hur jag som osteopat använder filosofin och kunskapen.
Att kunna se och förstå orsaken till Dina besvär och välja tekniker och behandlingssätt som är bäst för Dig o Din kropp.

Osteopati är en manuell terapiform vilket betyder att man jobbar med sina händer direkt på patientens kropp. 

Hela människan

Vi är ofta fullständigt omedvetna om de obalanser och stresstillstånd vi har i kroppen. Den är väldigt duktig på att ställa om sig och kompensera, vilket gör att vi kan fortsätta vårt dagliga liv utan värk, smärta och andra symptom.

Om kroppen inte klarar att kompensera till hundra procent kan vi få exempelvis muskelvärk, huvudvärk, allmän trötthet och en rad andra saker.

Osteopatin behandlar hela människan inte bara de områden där kroppen har symptom. En kaskad av händelser kan ha bidragit till att problemet utlösts, som osteopat ser jag hela Dig, fysiskt, mentalt och känslomässigt.

Flera människor kan komma med exakt samma problem men orsaken är nästan aldrig detsamma utan olika från person till person.

Min behandling är mjuk med små funktionella/kraniella tekniker men i undantagsfall använder jag också manipulationer. Jag tror inte på att tvinga sig på en kropp utan att man kan nå samma, om inte bättre resultat med mjukare och mer följsammare tekniker. 
Som Osteopat är det viktigt att ”lyssna” på Din kropp.

 Vid en behandling används både stora och små rörelser för att se om det finns inskränkningar i det normala rörelseomfånget. Vi påverkar rörelsen i vävnaden i ett samförstånd med kroppen, vilket gör att kroppens egna försök till bättre hälsa förbättras.

En kropp med smärta och spänning är utsatt för stress, man ska inte öka den stressen genom hård och våldsam behandling när man kan nå bättre resultat på ett mjukare sätt. 

Välkommen!

Naturfotografier av Carina Gerhardsson